joi, 3 noiembrie 2016

Stimularea creativității copiilor




     Creativitatea reprezintă o trăsătură de caracter des asociată cu imaginația, curiozitatea și cu perioada copilăriei. Totuși, de-a lungul timpului, ideea de creativitate a primit noi înțelesuri, înțelesuri pe care un simplu articol nu le-ar putea cuprinde. Noi am decis să ne concentrăm atenția pe valorificarea creativității la copii și să expunem câteva idei despre cum aceasta poate fi stimulată de către părinții dedicați. Nu vom explica conceptele din punct de vedere psihologic, ci din punctul de vedere al părinților care doresc să îndrume copiii spre o dezvoltare armonioasă.

      Cu toții știm faptul că imaginația și creativitatea au conotații pozitive, dezirabile. Un copil creativ se va face mereu remarcat cu ideile sale ingenioase, iar curiozitatea sa îl va mâna spre noi jocuri, descoperiri, aventuri. Desigur, fiecare copil este creativ, dar nu este de neglijat nici rolul părinților, mai ales în primii ani de viață ai micuțului.

Sfaturi pentru a stimula imaginația și a spori creativitatea copiilor:


·      
   Importanța de necontestat a umorului: în secolul 20 au apărut numeroase cercetări și studii care au dovedit faptul că există o legătură între simțul umorului și creativitate. Pe scurt, persoanele vesele, cu un simț al umorului dezvoltat sunt mai creative și au o imaginație mai vie. Un adevăr important descoperit în urma acestor cercetări este faptul că atunci când micuții au fost expuși unei situații vesele și unor îmtâmplări pline de umor înainte de susținerea unui test, aceștia au fost mai creativi și au obținut un punctaj mai mare decât media. Simțul umorului, glumele, le oferă copiilor confort și senzația de siguranță, de familiaritate, acest mediu fiind favorabil unei dezvoltări psihice armonioase.
·        
Provocarea imaginației folosind obiecte de zi cu zi: această tehnică se bazează pe un joc simplu prin care părintele îi arată celui mic un obiect și îi cere să enumere 10 moduri de întrebuințare a acestuia. Spre exemplu, folosind o linguriță, copilul va enumera mai întâi utilizările sale clasice (să mănânce înghețată, să amestece în ceai etc.) dar nu va reuși să gasească 10 modalități de folosire a linguriței doar în acest mod. Astfel, creativitatea sa va fi provocată, cel mic fiind nevoit să își imagineze situații, să caute indicii în jurul său. Acest joc simplu va împinge barierele imaginației, iar cel mic va deveni inventiv și va învăța încă din primii ani de viață mecanismele necesare rezolvării problemelor.
             Lectura provoacă imaginația și creativitatea: majoritatea copiilor nu pot citi până când încep școala, dar acest lucru nu înseamnă că trebuie privați de lectură până la vârsta de 6-7 ani. Studiile au demonstrat faptul că este indicat să începem să le citim celor mici încă de la 4 luni. Folosirea diferitelor voci pentru a ilustra personajele, culorile și a diferitele forme, vor spori curiozitatea copiilor și vor contribui la dezvoltarea imaginației. Odată ce copilul începe să înțeleagă sensul cuvintelor, cititul este mai important decât desenele sau filmele, deoarece lipsa imaginilor provoacă mintea, cel mic fiind nevoit să schițeze singur acțiunea poveștii pe care părintele o citește.

       Desigur, există numeroase alte metode prin care gradul de creativitate al copilului poate fi sporit, dar cele enumerate mai sus sunt printre cele mai comune și ușor de implementat în viața de zi cu zi. Un om care este curios de mic și se bucură de o creativitate sporită, poate deveni un arhitect, scriitor, actor sau jurnalist de succes și va deprinde încă din copilărie mecanismul necesar găsirii de soluții - drept urmare, va fi un om împlinit.

Pentru a afla mai multe despre creativitate, te sfătuim să accesezi link-ul următor: https://liceunet.ro/psihologie/creativitatea/referat publicat pe www.liceunet.ro.