joi, 17 ianuarie 2013

Muzeul Popa din Târpeşti (Neamţ)


Casa - muzeu

           Muzeul Popa din Târpeşti se înscrie printre cele mai interesante instituţii de acest gen din ţară, fiind unic prin faptul că este un muzeu personal. Cele peste 3000 de exponate cuprind domenii de interes istoric, arheologic, folcloric, cultural sau etnografic. Situat în imediata apropiere a Humuleştilor, satul Târpeşti din comuna Petricani îmi aminteşte de imaginea satului moldovenesc, descrisă de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie”. Parcă nu a trecut un veac de-atunci....
Nu e Ozana, dar era "frumos curgătoare şi limpede ca cristalul"
                Muzeul este amenajat în câteva camere din casa în care a locuit creatorul popular Neculai Popa. A adunat, de-a lungul întregii sale vieţi:
-          mărturii arheologice rezultate din săpăturile organizate în localitate şi în împrejurimi
-         o colecţie numismatică având piese antice, actuale, româneşti sau străine
-         o colecţie de etnografie locală, ce conţine obiecte decorative, utilitare şi piese de port popular specifice zonei
-         o colecţie de icoane şi obiecte de cult
-         o colecţie de pictură naivă românească
-         o colecţie de sculptură naivă în piatră şi lemn, care te întâmpină încă de la poartă;  majoritatea sculpturilor sunt create de talentatul  Neculai Popa.
Măşti şi costume populare
              Am vizitat acest muzeu de două ori, în urmă cu câţiva ani. Am avut privilegiul de a ne fi ghid însuşi creatorul Popa, povestindu-ne cu pasiune despre fiecare exponat în parte. Dacă vedea interes din partea vizitatorilor care-i calcă pragul, stătea şi răspundea la atâtea întrebări, câte îi erau adresate. Neculai Popa a demonstrat că are şi talent scriitoricesc. A doua zi după prima vizită am citit, pe nerăsuflate, cartea în care povestea de unde a dobândit pasiunea pentru folclor, şi istorie, greutăţile şi bucuriile prin care a trecut, de unde a achiziţionat exponatele din muzeu.
Cărţile
Mărturisiri
           De-a lungul întregii sale cariere a fost susţinut şi ajutat de soţia sa, Elena, care a participat din tinereţe la serbările de teatru folcloric, deprinzând de la prestigiosul artist popular meşteşugul confecţionării măştilor şi al cioplirii în lemn.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu